Το ερώτημα παραμένει. Πρέπει ο πολίτης να σέβεται τους θεσμούς όταν δεν τους σέβεται η εξουσία? Πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να δημιουργεί επαναστατικό δίκαιο, κατά Βαρουφάκη (εξουσία), δηλαδή «χάος»?
Όταν η χώρα υπέγραψε το σύμφωνο εισδοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το 2001 στον σκληρό πυρήνα του ευρώ, εκχώρησε αρμοδιότητες στις Βρυξέλλεςκαι στα όργανα των Βρυξελλών.
Είναι άλλο πράγμα λοιπόν η επιδίωξη αλλαγής των θεσμών (και βέβαια πρέπει να αλλάξουν) μέσα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και άλλο πράγμα η διαπραγμάτευση εκτός θεσμών, δηλαδή «επαναστατικώ δικαίω». Η χώρα μας βρίσκεται σε βαθειά κρίση. Σε λίγο δεν θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων μας, δηλαδή «πιστωτικό γεγονός». Οι τράπεζες μέσα σε τρεις ημέρες έχασαν σχεδόν τη μισή αξία τους και λόγω πολιτικής αστάθειας, έτσι πάντα συμβαίνει με τις «αγορές».
Άλλο πράγμα όμως η εκρυθμη λειτουργία των τραπεζών (δεν υπάρχει) και άλλο πράγμα η αξία των μετοχών τους.
Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (25 δις το ΤΧΣ και 10 δις οι ιδιώτες) και η αξία των τραπεζών βρίσκεται στα 10 δις, δηλαδή εξαφανίστηκαν 25 δις μέσα σε λίγες ημέρες.
Το 2015 η Ελλάδα θα χρειαστεί 22,5 δις για εξυπηρέτηση του χρέους της. Από που θα βρεθούν αυτά όταν οι «αγορές» δεν μας δανείζουν (απαγορευτικά επιτόκια) θα τα πάρουμε από τους εταίρους μας της Ε.Ε.
Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να μας δώσουν άλλα χρήματα οι Ευρωπαίοι δίχως να ζητήσουν λογαριασμό που θα πάνε αυτά τα χρήματα και το κυριότερο πως θα γίνει διαχείριση των χρημάτων από τον μηχανισμό εξουσίας που παράγει συνεχώς χρέος. Όλες οι εξαγγελίες και αποφάσεις του κράτους συγκλίνουν στην μεγέθυνση του κράτους άρα αύξηση των δαπανών.
Ας αφήσουμε λοιπόν τους «τσαμπουκάδες» και τα γελοία παιχνίδια Βαρουφάκη (εξουσίας-δεν διαπραγματευόμαστε με τη σαθρή τρόικα). Είναι καιρός ακόμη να καταστρώσετε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση με συντονισμό των διαφόρων τομέων και όχι ο κάθε υπουργός να εξαγγείλει αποφάσεις εξυπηρετώντας τον λαικισμό της προεκλογικής περιόδου.
Λειτουργείστε μέσα στους θεσμούς της Ε.Ε. διότι οδηγείτε τον κάθε πολίτη να μην σέβεται τους θεσμούς αφού οι ίδιοι δίνετε το καλό παράδειγμα. Όταν σταθεροποιήσετε την λειτουργία της οικονομίας ρίξτε την προσπάθεια σας στην αλλαγή της Ευρώπης. Πρέπει να γνωρίζετε οτι Ευρώπη δεν είναι μόνο η Ελλάδα, έχει πολλά προβλήματα να διαχειριστεί γεωπολιτικά, οικονομικά κτλ.
Μάθετε λοιπόν αυτό που γνωρίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές, οτι χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο και βήματα, εναλλακτικές λύσεις και μην μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Τελειώνοντας θα ήθελα να κλείσω με μια φράση που μου έρχεται στο μυαλό βλέποντας τις θέσεις Βαρουφάκη. «Πνευματικοί άνθρωποι δίχως κρίση, ηδονιστές δίχως καρδιά: αυτά τα μηδενικά νομίζουν οτι είναι η πεμπτουσία της επιστήμης».
Γεώργιος Στρατάκης
Συγγραφέας, Οικονομολόγος, Επιχειρηματίας