The Book



ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ


“H βία της εξουσίας και ο αυταρχικός καπιταλισμός”

 

Layout 1Έργο-απόσταγμα της εμπράγματης πείρας ενός οικονομολόγου, που έζησε την οικονομία και τη διαπλεκόμενη μ’ αυτήν εξουσία σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του, δηλαδή επί δεκαετίες, ενώ ο ίδιος κατέχει πληρέστατα και την οικονομική θεωρία, αλλά παραλλήλως και τις ποικίλες διδαχές των κλασικών θεωρητικών. Τα γραφόμενά του εξετάζουν σε όλο το χρονικό πλάτος της την παράλληλη (και διαπλεκόμενη) διαδρομή οικονομίας και εξουσίας από την αρχαιότητα έως σήμερα, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στους χρόνους μας και ιδίως στον παρελθόντα 20ό αιώνα και τα πρώτα έτη του 21ου. Το βιβλίο επιμερίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά την εκτεταμένη περίοδο 3000 π. Χ. ως το 1944. Το δεύτερο καλύπτει την πεντηκονταετία από το 1945 ως το 2000, συμπεριλαμβάνοντας τη διάλυση του Ανατολικού μπλοκ, τη μετατροπή της Κινεζικής οικονομίας σε έναν ιδιόμορφο καπιταλισμό και την κυριαρχία του καπιταλισμού παγκοσμίως. Στο τρίτο μέρος ο συγγραφέας ανατρέχει στο χρονικό διάστημα από το 2000 έως σήμερα. Τέλος, στα Συμπεράσματά του αναφέρεται στην Ευρώπη και τη χώρα μας, αλλά και τις προοπτικές του παγκοσμίου και διεθνοποιημένου πλέον αυταρχικού καπιταλισμού, ενώ ταυτόχρονα προβαίνει σε προ- τάσεις όσον αφορά την ανακατανομή του πλούτου και την προοπτική της.

 

Κατά τα άλλα, για τον συγγραφέα η καλή οικονομία υπάρχει για τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι για την οικονομία. Επομένως δεν μπορούν να υφίστανται υγιείς πολιτικές, που να είναι ‘υγιείς’ για την οικονομία, αλλά καταστροφικές για τον άνθρωπο.

 

Υπεραναθεματίζει, λοιπόν, υποστηρίζοντας ότι, αν δεν υπάρχει μια δίκαιη κοινωνία στην πραγματικότητα που ζούμε, πρέπει ωστόσο να διαθέτει καθένας μας τουλάχιστον ένα προσωπικό πεδίο, αποκλεισμένο σε κάθε είδος εξουσίας και στις παντοδαπές ομά- δες πίεσης, κοντολογίς ένα πεδίο αποτρεπτικό στον καθημερινό φασισμό τόσο του κράτους όσο και των άλλων. Ας εξασφαλίσουμε αυ- τό το πεδίο τουλάχιστον στις συνθήκες του επιθετικού και απάνθρωπου καπιταλισμού της αυταρχικότητας, που επιβάλλουν τα διάφορα παγκόσμια και εθνικά κέντρα εξουσίας. Επιπλέον ας μη λησμονούμε την πρώτη σημασία της του όρου κοινωνία (στην αρχαία Ελληνική), η οποία ισοδυναμεί με ό,τι εμείς αποκαλούμε στις μέρες μας σοσιαλισμό.