Φυγή προς τα εμπρός

1

Ολοκλήρωση νέας συμφωνίας. Μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα πέντε τελευταία χρόνια να γίνουν τώρα και κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητες.

Πρέπει να συμφωνηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών, δεδομένης της μεγάλης καταστροφής που έγινε με το κλείσιμο των τραπεζών. Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση πείσει τους πιστωτές της οτι θα εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε δεν πρόκειται να ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας. Αυτό είναι συνυφασμένο στο πότε θα γίνουν εκλογές και με ποιο εκλογικό νόμο για να υπάρξουν συνεργασίες και αποφασιστικότητα της πολιτικής από εκεί και μετά.

Είναι απαραίτητο να εκπονηθεί από ειδικούς τεχνοκράτες ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας με βήματα και εφαρμογή για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τη λειτουργία της Ευρώπης και βέβαια του παγκόσμιου συστήματος. Πιστεύω οτι θα αναγκαστούν να κάνουν αλλαγές για την πάταξη της ανισότητας και της κρίσης.

Μετά τις πρώτες ενέργειες και αφού θα πεισθούν οι εταίροι μας οτι υπάρχει αποφασισμένη κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος, θα αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο της πιστωτικής χαλάρωσης. Έτσι, θα αποκτηθεί εμπιστοσύνη αφού θα πέσει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων.

Ένα μεγαλύτερο θέμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα κεφάλαια που θα χρειασθούν εξαρτάται από τα stress tests που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να αποφασιστεί ποιος θα διαθέσει τα κεφάλαια. Για να παραμείνει η εμπιστοσύνη, δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000€ που είναι εγγυημένες και κυρίως των εταιρικών που θα μετατρέπει το ποσό σε μετοχές, ουσιαστικά μηδενικής αξίας.

Άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και επαναφορά των τραπεζών στην ομαλότητα.

Μετά από όλα αυτά πιστεύω οτι θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή τριαντακονταετής παράταση με πολύ μικρά επιτόκια. Έτσι μπαίνει το πράγμα σε τροχιά και είναι πλέον στην αρμοδιότητα της οποιασδήποτε κυβέρνησης να εφαρμόσει κανόνες και πολιτικές για την ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω είναι εξαρτημένα από τον διαχειριστή του συστήματος, την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει οτι πρόκειται περί γελοίων υποκειμένων που τους ενδιαφέρει η καρέκλα, η εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού.

Εξάλλου, δεν είναι δυνατό να διαχειριστεί κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις με 120 βουλευτές και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης, ανίδεοι, ηδονιστές επαναστάτες μιας άλλης εποχής, δίχως θεωρητική υποδομή (ISKRA). Τραμπούκοι, φασίστες.

Ας ελπίσω οτι ο Τσίπρας είναι πατριώτης, τον ενδιαφέρει η Ελλάδα και θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θα πάει άμεσα σε εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο, θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις το επόμενο δίμηνο, θα αποπολιτικοποιήσει το Δημόσιο όπως είναι υποχρέωση του από το μνημόνιο και σιγά σιγά θα αρχίσει να αλλάζει σελίδα η Ελλάδα. Επιδίωξη όλων πλέον θα είναι να αλλάξει σελίδα και η Ευρώπη στο απώτερο μέλλον.

Εάν δεν συμβούν όλα αυτά και δεν γίνει παρένθεση και κακό παρελθόν οι δραχμολάγνοι, μας περιμένει σαν κοινωνία, η υποτέλεια και το χάος.

 

Γεώργιος Στρατάκης

Επιχειρηματίας-Συγγραφέας-Οικονομολόγος